top of page

Vo2maks test

Pris: 1200kr    Tid: 60min

Vo2maks er også en av de beste målene vi har på utholdenhetsprestasjon. Hvis 2 personer har lik Vo2maks i en konkurranse, er ikke lenger denne verdien avgjørende. Hadde Vo2maksen til disse 2 utøverne vært forskjellig (f.eks. 70 ml/kg/min vs. 80 ml/kg/min) kunne dette hatt direkte konsekvens på prestasjon. Hadde forskjellen vært større (60 ml/kg/min vs. 85 ml/kg/min) kunne resultatet blitt ille:)

Ta kontakt hvis du ville finne ut hvordan du ligger an!


Testprosedyre
Når du har booket en time hos oss får du en bekreftelse på e-post. Du har enten ringt inn eller booket time på denne nettsiden.

Du tar med deg:

  • Treningstøy

  • Innetreningsko

  • En flaske med vann

  • Et lite håndkle (hvis ønskelig til testen)

  • Et skift (hvis du vil dusje hos oss)

Du kommer 10 – 15 minutter før timen starter. Når du kommer får du beskjed om å varme opp på valgfritt utstyr (helst samme utstyr som skal brukes under testen).

Når oppvarmingen er over starter vi å gjøre deg klar til testen. Starten av testen er rolig og hvis du ikke føler deg helt varm enda, blir du det nok når vi starter. Du blir introdusert til utstyret og vi finner en maske som passer deg, ved hjelp av en enkel “tetthetstest” av masken. Masken blir så gjort klar og vi tar den på når du er klar.

Testen starter med rolig belastning for å sjekke at utstyret er tett og at det sitter godt på. Hvis ønskelig bruker vi her 5-10 minutter på en arbeidsøkonomi-test, som kan være av interesse ved neste test for sammenligning.

Deretter starter selve Vo2maks testen.

Testen blir gjennomført med en gradvis økning i belastning fra start til slutt. Hver belastning varer i 1 til 3 minutter og vil gradvis øke til maksbelastning er nådd. Vi kommuniserer underveis og stopper testen så fort du ikke orker mer eller føler deg ukomfortabel. Selve testen varer sjelden lenger en 8 – 9 minutter fra start. På godt trente utøvere kan det ta lenger tid (opptil 20 minutter).

Når testen er ferdig tar du deg en pust i bakken og sier “jeg kunne klart litt til”:-)

I dagliglivet er utholdenhet viktig, men også i idrett og andre former for fysisk aktivitet. Maksimalt oksygenopptak (Vo2maks) har en tett sammenheng med utholdenhet. Vo2maks er viktig for friske individer, men også ved en rekke sykdomstilfeller. Lav Vo2maks er også en risikofaktor for tidlig død.

Ved hjelp av sirkulasjonssystemet frakter kroppen oksygenrikt blod fra lungene til muskulaturen. Oksygenet blir så tatt opp av celler i muskulaturen og brukt til produksjonen av energi, som igjen utnyttes ved bevegelse.

Når aktivitetsnivået nærmer seg maks ved helkropps aktivitet (Vo2maks), er hjertets pumpeevne en begrensede faktor for de fleste. Det har kommet frem gjennom en rekke forskningsartikler at hjertets slagvolum (mengden blod hjertet pumper per slag) øker hele veien til nesten maks intensitet. Dette bekrefter at høyintensitets-trening er fordelaktig for hjertet ditt. Det vil dermed øke kroppens evne til transport av oksygen. Dette vil øke din Vo2maks. Din Vo2maks er derfor med på å definere hvor effektiv treningen din er nå, hvor sunt hjertet ditt er og hva som er det beste treningsalternativet videre for deg.

Ta kontakt !

Ta kontakt, så finner vi ut av hva din form er og hva vi skal gjøre for å bedre den.

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram

Takk for at du sendte en forespørsel !

bottom of page